www.knjazevac.rs

ОБАВЕШТЕЊЕ: Мере заштите од пожара
понедељак, 18 јул 2016 12:32

Комунална инспекција донела је мере заштите од пожара на отвореном простору и шумским комплексима. Ове мере  прописане су законом као обавеза локалне самоуправе, како би се заштитило пољопривредно земљиште. У време зрења и жетве пшенице и јечма, у примени ових мера значајан допринос могу дати лица која рукују пољопривредним машинама, али и грађани.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Прописане мере заштите од пожара на отвореном простору и шумским комплексима.


Време сазревања пшенице и јечма и сама жетва носи потенцијалне опасности од настанка пожара. Чланом 29. Закона о пољопривредном земљишту („Сл.гласник РС", број 62/06) одређено је да јединица локалне самоуправе прописује мере за заштиту пољопривредног земљишта од пожара и других елементарних непогода.

У примени свих организационих и техничких мера заштите од пожара у време зрења и жетве пшенице и јечма пуни допринос могу дати лица која рукују пољопривредним машинама у обављању жетве и транспорта, или се крећу пољима, као и помоћно особље и грађани уколико се буду стриктно придржавали мера заштите од пожара. Оне су одређене Законом о заштити од пожара ( Службени гласник РС 111/2009 и 20/2015) Члановима 48,49,50 и 51 и Општинском одлуком о мерама заштите од пожара на територији општине Књажевац (Сл. Општина бр. 9/2007), и Правилником о посебним мерама заштите од пожара у пољопривреди („Сл.гласник СРС", број 27/84), а састоје се нарочито у следећем:

-    све пољопривредне машине које учествују у жетви и транспорту стрних усева и сламе морају бити технички исправне и обезбеђене против избијања пожара варничењем, исијавањем топлоте или на други начин. У циљу провере техничке исправности, пре почетка жетве врши се технички преглед пољопривредних машина од стране Комисије, састављене од одговарајућих стручних лица.

-    сва лица која рукују пољопривредним машинама у обављању жетве и транспорта и помоћно особље морају бити, према посебном програму, оспособљени за примену мера заштите од пожара,
комбајн кој и учествује у жетви и вршидби мора бити снабдевен исправним пп апаратом типа С-9, ашовом и лопатом;

-    трактори и камиони који учествују у транспорту стрних усева морају бити опремљени и одговарајућом опремом за гашењ е пожара (трактор: пп апарат типа С-2 или С-3, ашов и лопата, а камион пп апарат типа С-6 или С-9, ашов и лопата); За ауспух - ХВАТАЧ ВАРНИЦЕ.

-   свакодневно, по завршетку рада, пољопривредне машине које учествују у жетви, морају се удаљити на место безбедно од избијања пожара.
Разводни систем за гориво и електричну инсталацију треба редовно контролисати, а у току експлоатације водити рачуна да не дође до њиховог оштећења или неисправности.
По завршетку дневног рада пољопривредне машине треба опрати, уклонити плеву и прашину, масноће и друге нечистоће и извршити контролу њене исправности у напред поменутом;

-    од почетка сазревања стрних усева до завршетка жетве забрањено је ложење отворене ватре, а пушење је дозвољено само на месту које је означено као место за пушење, удаљено најмање 30 метара од места рада и снабдевено посудом напуњеном водом за гашење опушака и палидрваца.

Закон о заштити од пожара (члан 50.) забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа наотвореном простору и спаљивање биљних остатака.
Запаљиви материјал не смеју се смештати у дворишту на простору који није удаљен најмање 6 м од објекта или дела објекта, ако техничким прописима није другачије одређено.

Општинском одлуком о мерама заштите од пожара на територији општине Књажевац (Сл. Општина бр. 9/2007) прописано је :

На пољопривредном земљишту, дозвољава се паљевина само ради сузбијања штетних инсеката и штетног грмља, искључиво по добијању писменог одобрења Министарства пољопривреде, сектора за инспекцијске послове, инспектора за пољоприврдно земљиште, уз обавезу пријављивања надлежној подручној ватрогасној спасилачкој јединици најкасније 24 сата пре спаљивања. Паљевина не сме бити на мањој удаљености од 50 метара од граница шуме.
У шумама дозвољава се паљевина само ради сузбијања штетних инсеката и штетних грмља, искључиво по добијању писменог одобрења Министарства пољопривреде, Управе за шуме, Републичког шумарског инспектора, уз обавезу пријављивања надлежној подручној ватрогасној спасилачкој јединици најкасније 24 сата пре спаљивања.


КОМУНАЛНА ИНСПЕКЦИЈА

 
Насловна I Архива I ОБАВЕШТЕЊЕ: Мере заштите од пожара
Evropski progres
Обједињена процедура

Регистрација стамбених заједница

Strategija Integrisane komunikacije  

Предлози и примедбе


Временска прогноза


   
       

  
                 
          

Временски подаци на мобилном телефону

www.knjazevac.vreme.in.rs/wapindex.php

www.babinzub.vreme.in.rs/wapindex.ph

Субота     15.12.

Маx. 2°C Min. -2°C

Облачно, повремено могућ сасвим слаб снег. Могућа појава и ледене кише. У току ноћи снег.

Недеља 16.12.

Max. 0°C Min. -6°C

Облачно са снегом. Очекује се још 10 до 15 цм новог снежног покривача. Поподне и увече делимично разведравање.

Пoнедељак 17.12.

Max. 1°C Min. -8°C

Ујутру претежно ведро. У току дана наоблачење.

Општина Књажевац на друштвеним мрежама
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас4106
mod_vvisit_counterОве недеље24832
mod_vvisit_counterОвог месеца82794
mod_vvisit_counterПрошлог месеца136839
mod_vvisit_counterУкупно6528722

We have: guests, bots online


   Извештај

   Информатор


Агенција за развој Књажевца