www.knjazevac.rs

Основне школе

ОШ "Вук Караџић", Књажевац


Све је почело 1973.године када је издвајањем од Основне школе "Димитрије Тодоровић - Каплара", Књажевац добио своју другу основну школу, којој је следеће године припојена самостална Основна школа "Вук Караџић" из Подвиса. Новооснована школа се у почетку звала "Основна школа број 2", да би током школске 1973/74. добила назив Основна школа "Тимочки партизани". Овај назив школа је носила све до свог 30. рођендана. Одлуком Министарства просвете и спорта, 29. јула 2003. године, школа добија назив Основна школа "Вук Караџић". 

Данас школа има 31 одељење и скоро 600 ученика. Шест одељења припада издвојеном одељењу у Подвису, а једно одељење је у Васиљу.

ОШ "Вук Караџић", Књажевац
Адреса:  Омладинска бр.3, 19350 Књажевац
Тел. 019 731 324 (директор), 019 732 606
Директор: Драгана Љубисављевић

ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", Књажевац


Први подаци о школи датирају из 1835.године. Године 1955. спајањем две основне школе настаје једна под називом "Димитрије Тодоровић - Каплар". То име школа носи и данас. Поред матичне школе у Књажевцу, издвојена одељења школе налазе се у Вини, Штипини, Валевцу, Бучју, Зоруновцу и Балановцу.

У школској 2006/2007 години школу похађа 1020 ученика. Специфичност школе су и одељења деце са посебним потребама са којима ради стручно особље које помаже деци да се што боље интегришу у "нормалну" средину.

Током године ученици школе активни су у многобројним секцијама: драмска, новинарска, литерарна, биолошка, ликовна, луткарска, хор и оркестар.

У 2004. години школски хор који је освојио прво место на републичкој смотри хорова био је позван на пролећни концерт Venedig & Jaslo у Венецији. Ученици 1-4 разреда освојили су треће место у квизу знања "Оловка пише срцем"; ученици школе остварили су запажене резултате на међународном такмичењу из математике "Кенгур" а у 2006. години учествовали су и на ликовним и литерарним радионицама са такође освојеним наградама на васкршњем сабору.

У оквиру школе ради и Ђачка задруга „Младост“ у чијем оквиру се школа бави повртарством, воћарством и цвећарствома у пластеницима на 11 ари школског земљишта.

Од 2004. године школа сарађује са ОШ "Dekergase" из Беча.

Једина је школа западног Балкана која је умрежена у систем европских школа. А јуна 2006. године школа је учествовала у наградној акцији "5 јуни светски дан заштите животне средине" када је рад ученика школе награђен, као награду школа је добила четири компјутера и лап-топ.

ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", Књажевац
Адреса:  Лоле Рибара бр. 12, 19350 Књажевац
Телефон: 019/731-004; 731-431
Фаx: 019/731-604
Директор: Милан Ђорђевић

ОШ "Дубрава" Књажевац


Последње деценије прошлог века карактеристичне су на читавом подручју Тимочке крајне по постепеном смањењу броја ученика, нарочито у сеоским срединама. То је довело до затварања многих школа у селима. Ради уклапања у нормативе Министарства просвете Србије, СО Књажевац је 24.августа 1993.године донела одлуку о престанку рада Основне школе ''Владимир Живковић Витко'' у Минићеву и Основне школе ''Властимир Николић Мирко -Мали'' у Кални. Истог дана решењем је основана Основна школа ''Дубрава'', као трећа градска школа, којој су припали и ученици и радници укинутих школа. Тако је новоформирана школа почела са радом 1. септембра 1993. године.

Основној школи ''Дубрава'' припада 50 сеоских насеља. Школа данас има 629 ученика распоређених у 37 одељења и то: 16  одељења у матичној школи, 8 одељења у Минићеву, 5 одељења у Кални и 8 четвороразредних одељења по селима . У школи ради 94 радника, од којих су у настави 65. Матична школа у Књажевцу је још увек у изградњи, нема фискултурну салу, кухињу, трпезарију и кабинете. Због скучених услова настава се у матичној школи изводи у две смене. Школа је данас тако организована да се у Књажевцу, Минићеву и Кални изводи  настава за ученике од I до VIII разреда, а у саставу су и осам четвороразредних одељења распоређених по селима. Основна школа у Минићеву почела је да ради 1843.године. Данас у Минићеву има 4 одељења нижих разреда и 4 одељења виших разреда, укупно 187 ученика. Међу најстарије школе убраја се школа у селу Балта Бериловац која данас има само 2 ученика и судбина овог одељења је неизвесна. Основна школа у Кални почела је са радом 1887.године у адаптираној згради ''Турске куле'' на плацу где су и сада школске зграде. Прва школска зграда изграђена је 1924.године, а касније је више пута дограђивана за потребе повећаног броја ученика. Данас је проблем вишак простора, јер укупно има 36 ученика од првог до осмог разреда: 2 комбинована одељења у нижим и 4 одељења у вишим разредима. На почетку прошлог века, односно 1907.године, почела је са радом школа у Трговишту. У овом одељењу сада има 5 ученика. Две године касније, 1909.године почела је са радом школа у Горњем Зуничу у школи сада има  8 ученика. У  Доњем Зуничу, има 11 ученика. После Првог светског рата, 1919.године школу је добило и  село Дебелица, школа данас има 6 ученика. Године 1924. почела је са радом и школа у Јаковцу. У почетку била је смештена у црквеној згради, а 1933.године изграђена је наменска зграда која се и данас користи, данас у том издвојеном одељењу има 4 ученика. Школа у Горњој Каменици отворена је 1927.године, тренутно наставу у њој похађају 2 ученика. Школа у Штрпцу отворена је у новоподигнутој згради 1932.године која и данас служи истим наменама и у овом одељењу има 8 ученика.

Основна школа ''Дубрава'' могла би да се похвали ученицима наше школе који редовно учестују на такмичењима из различитих области и постижу запажене резултате. Највећи успех на општинском такмичењу постизали су наши шампиони - шампиони у знању, заузимајући неко од прва три места.

Неколико ученика четвртог разреда решило је да посети далеку Америку, да буду гости у ''Белој кући'' у Вашингтону, те учествују у квизу ''Кроз врата знања до путовања'' у организацији издавачке куће ''КLЕТТ''. Екипа наше школе на овом такмичењу постигла је до сада највећи успех. Са довољним бројем поена стекли су право учешћа у полуфиналу. Чланови екипе матичне школе су остварили запажен успех и на квизу ''Оловка пише срцем'' који организује Учитељско друштво Ниш. Ту су и наши спортисти који такође постижу јако велике успехе на такмичењима из малог фудбала. Женска фудбалска екипа освојила је прво место на окружном такмичењу  и пласирала се за даље на међуокружно такмичење.

ОШ "Дубрава" Књажевац
Адреса:  Ивана Милутиновића б.б, 19350 Књажевац
Телефон: 019/738-183; 739-606
Директор: Славимир Илић

ОШ “Младост“ Књажевац


Основна школа „Младост“ је школа која ужива углед и традицију дугу 60 година. У њој ради стручни кадар, оспособљен за пружање квалитетног образовања и васпитања у оквиру редовног програма основног образовања,  основног образовања одраслих као и функционално основног образовања одраслих полазника пројекта „Друга шанса“.
Школа је у почетку образовала само ученике смештене у Заводу за васпитање младежи, док је касније  од 2009.год. одлуком Министарства просвете добила статус редовне школе, као и могућност образовања полазника старијих од 16 година који нису завршили основну школу, по прилагођеном плану и програму.
Узимањем учешћа у првом циклусу имплементације пројекта „Друга шанса“ 2011. године, школа у наредне три године, почев од школске 2011/12, реализује огледни програм Функционалног основног образовања одраслих заједно са 40 школа које су ушле у ужи избор међу 137 које су аплицирале.
У процес Функционалног основног образовања одраслих могу да се укључе сви грађани који имају преко 15 година а нису завршили основну школу, да на брз и занимљив начин заврше свој циклус образовања.

Основна школа“Младост“
Боре Станковића бб
019/731-620
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Директор: Дејан Радивојевић

 
Насловна

ПОС терминал
Evropski progres

Предлози и примедбе


Временска прогноза


   
       

  
                 
          

Временски подаци на мобилном телефону

www.knjazevac.vreme.in.rs/wapindex.php

www.babinzub.vreme.in.rs/wapindex.ph

Субота    25.05.

Маx. 23°C Min. 12°C

Преподне претежно облачно, могућа појава краткотрајних пљускова и кише. Поподне делимично разведравање.

Недеља   26.05.

Max. 27°C Min. 7°C

Претежно сунчано

Понедељак 27.05.

Max. 27°C Min. 11°C

Делимично облачно са дужим сунчаним интервалима.

Општина Књажевац на друштвеним мрежамаmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас3997
mod_vvisit_counterОве недеље3997
mod_vvisit_counterОвог месеца344099
mod_vvisit_counterПрошлог месеца281941
mod_vvisit_counterУкупно7618562

We have: guests online


Печат није обавезан