Одржана јавна расправа о буџету за 2016.

У понедељак, седмог децембра, у Дому кулуре је одржана јавна расправа о буџету општине за 2016. годину. Буџет је образложио председник општине Милан Ђокић, наглашавајући да ће новац из општинске касе, великим делом, бити употребљен за помоћ најрањивијим категоријама становништва – деци и старима: ''У наредној години више од 40 милиона динара биће издвојено за помоћ књажевачким пољопривредницима, 174 милиона за путну инфраструктуру, око 30 милиона за просторно уређење, скоро 80 милиона динара за пројекте социјалне заштите. Почињемо са бесплатним ужинама за све основце, народна кухиња ће радити и даље...Новина је помоћ пензионерима, који примају пензије мање од 15.000 динара, а таквих је, на жалост, н територји наше општине скоро пет хиљада,'' казао је Ђокић. Улагања у развој пољопривреде и инфраструктуре биће настављена и у 2016. години. Како су подсетили помоћник председника општине Саша Петровић и директор Развоја Младен Радосављевић, ове две области и до сада су третиране највећим износом буџетских пара.
''Наше мере мају добар пријем код грађана и носилаца пољопривредних газдинстава. Већину конкурса затварали смо зато што су била исцрпљена предвиђена средства и мислим да је то најбољи показатељ колико смо на добром путу,'' нагласио је Саша Петровић.
''Од 2013. Дирекције је располагала са 700 милиона динара. Новац је коришћен за одржавање саобраћајница, путева, улица, зимско одржавање, крпљење ударних рупа...Више од 500 милиона динара издвојено је за уређење града и саобраћајница'', подсетио је Младен Радосављевић.
Грађане Књажевца интересовало је и како ће се Књажевац определити према питању пада наталитета, те да ли ће изградња језара на Језави зависити од евентуалне промене власти.
''У буџету смо билансирали средства да у наредној години почнемо са исплатом новчане помоћи од 20.000 динара мајкама које роде треће дете. Што се језера тиче, за почетак реализације планирано је 10 милиона динара, али грађани треба да знају да је то пројекат који се не може завршити за месец – два. Обим радова је комплексан и то је нешто што ће захтевати дужи временски период,'' одговорио је председник општине.
Заједно са девет српских општина, Књажевац је учествовао у пројекту БИРН-а и НАЛЕД-а ''Партиципативно буџетирање'', током кога је грађанима пружена прилика да, изаберу пројекат, који ће се финансирати из средстава буџета. На тај начин, 832 становика, гласајући за један од понуђених пројеката, учествовало је у креирању политике локалног развоја, чуло се на јавној расправи о буџету за 2016. годину.

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search