Обавештење о здравственим мерама у ванредној ситуацији

У вези са одлукама Владе РС, донетих на седници 16. јула 2020. године, у вези са спречавањем ширења вируса COVID-19, Општински штаб за ванредне ситуације општине Књажевац, као мере за сузбијање или спречавање епидемије заразне болести COVID-19, дана 16.07.2020. године,


 О Б А В Е Ш Т А В А
Грађане општине Књажевац:


    Лица оболела од заразне болести COVID-19 изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих.
    Лица оболела од заразне болести COVID-19 дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.
    Лице које се не придржава налога доктора медицине, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове.
    Лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома и/или знака болести COVID-19, упућују се у изолацију у кућним условима са здравственим надзором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана, након чега се после прегледа лекара примарне здравствене заштите (COVID амбуланте) поново тестирају на присуство вируса SARS-CoV-2 у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта.
    Лица код којих клиничка слика, по налазу доктора медицине, указује на високу могућност присуства болести COVID-19, такође се упућују на самоизолацију до пристизања резултата ПЦР теста.
    Лица код којих се испољавају врло благи симптоми и/или знаци болести COVID-19 упућују, након прегледа лекара специјалисте (пријемно-тријажног центра COVID болница), на лечење и изолацију у кућним условима под здравственим надзором лекара примарне здравствене заштите (COVID амбуланте), а по потреби се упућују у пријемно-тријажни центар COVID болница.
    Контролу придржавања мере изолације врше припадници органа државне управе надлежног за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање.
    Лица која су, након изолације и лечења, односно једног негативног теста на присуство вируса SARS-CoV-2, отпуштена на кућно лечење, дужна су да, након отпуста, остану под здравственим надзором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), након чега се поново тестирају на присуство вируса SARS-CoV-2 у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта.
    Контролу придржавања мере изолације врше припадници органа државне управе надлежног за унутрашње послове, на основу података које им, преко органа државне управе надлежног за послове здравља, доставља установа која је извршила отпуст.


ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ


logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search