ОШ "Вук Караџић", Књажевац


Све је почело 1973.године када је издвајањем од Основне школе "Димитрије Тодоровић - Каплара", Књажевац добио своју другу основну школу, којој је следеће године припојена самостална Основна школа "Вук Караџић" из Подвиса. Новооснована школа се у почетку звала "Основна школа број 2", да би током школске 1973/74. добила назив Основна школа "Тимочки партизани". Овај назив школа је носила све до свог 30. рођендана. Одлуком Министарства просвете и спорта, 29. јула 2003. године, школа добија назив Основна школа "Вук Караџић".

Данас школа има 31 одељење и скоро 600 ученика. Шест одељења припада издвојеном одељењу у Подвису, а једно одељење је у Васиљу.

ОШ "Вук Караџић", Књажевац
Адреса:  Омладинска бр.3, 19350 Књажевац
Тел. 019 731 324 (директор), 019 732 606
Директор: Драгана Љубисављевић
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", Књажевац


Први подаци о школи датирају из 1835.године. Године 1955. спајањем две основне школе настаје једна под називом "Димитрије Тодоровић - Каплар". То име школа носи и данас. Поред матичне школе у Књажевцу, издвојена одељења школе налазе се у Вини, Штипини, Валевцу, Бучју, Зоруновцу и Балановцу.

У школској 2006/2007 години школу похађа 1020 ученика. Специфичност школе су и одељења деце са посебним потребама са којима ради стручно особље које помаже деци да се што боље интегришу у "нормалну" средину.

Током године ученици школе активни су у многобројним секцијама: драмска, новинарска, литерарна, биолошка, ликовна, луткарска, хор и оркестар.

У 2004. години школски хор који је освојио прво место на републичкој смотри хорова био је позван на пролећни концерт Venedig & Jaslo у Венецији. Ученици 1-4 разреда освојили су треће место у квизу знања "Оловка пише срцем"; ученици школе остварили су запажене резултате на међународном такмичењу из математике "Кенгур" а у 2006. години учествовали су и на ликовним и литерарним радионицама са такође освојеним наградама на васкршњем сабору.

У оквиру школе ради и Ђачка задруга „Младост“ у чијем оквиру се школа бави повртарством, воћарством и цвећарствома у пластеницима на 11 ари школског земљишта.

Од 2004. године школа сарађује са ОШ "Dekergase" из Беча.

Једина је школа западног Балкана која је умрежена у систем европских школа. А јуна 2006. године школа је учествовала у наградној акцији "5 јуни светски дан заштите животне средине" када је рад ученика школе награђен, као награду школа је добила четири компјутера и лап-топ.

ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", Књажевац
Адреса:  Лоле Рибара бр. 12, 19350 Књажевац
Телефон: 019/731-004; 731-431
Фаx: 019/731-604
Директор: Милан Ђорђевић
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ОШ "Дубрава" Књажевац


Последње деценије прошлог века карактеристичне су на читавом подручју Тимочке крајне по постепеном смањењу броја ученика, нарочито у сеоским срединама. То је довело до затварања многих школа у селима. Ради уклапања у нормативе Министарства просвете Србије, СО Књажевац је 24.августа 1993.године донела одлуку о престанку рада Основне школе ''Владимир Живковић Витко'' у Минићеву и Основне школе ''Властимир Николић Мирко -Мали'' у Кални. Истог дана решењем је основана Основна школа ''Дубрава'', као трећа градска школа, којој су припали и ученици и радници укинутих школа. Тако је новоформирана школа почела са радом 1. септембра 1993. године.

Основној школи ''Дубрава'' припада 50 сеоских насеља. Школа данас има 629 ученика распоређених у 37 одељења и то: 16  одељења у матичној школи, 8 одељења у Минићеву, 5 одељења у Кални и 8 четвороразредних одељења по селима . У школи ради 94 радника, од којих су у настави 65. Матична школа у Књажевцу је још увек у изградњи, нема фискултурну салу, кухињу, трпезарију и кабинете. Због скучених услова настава се у матичној школи изводи у две смене. Школа је данас тако организована да се у Књажевцу, Минићеву и Кални изводи  настава за ученике од I до VIII разреда, а у саставу су и осам четвороразредних одељења распоређених по селима. Основна школа у Минићеву почела је да ради 1843.године. Данас у Минићеву има 4 одељења нижих разреда и 4 одељења виших разреда, укупно 187 ученика. Међу најстарије школе убраја се школа у селу Балта Бериловац која данас има само 2 ученика и судбина овог одељења је неизвесна. Основна школа у Кални почела је са радом 1887.године у адаптираној згради ''Турске куле'' на плацу где су и сада школске зграде. Прва школска зграда изграђена је 1924.године, а касније је више пута дограђивана за потребе повећаног броја ученика. Данас је проблем вишак простора, јер укупно има 36 ученика од првог до осмог разреда: 2 комбинована одељења у нижим и 4 одељења у вишим разредима. На почетку прошлог века, односно 1907.године, почела је са радом школа у Трговишту. У овом одељењу сада има 5 ученика. Две године касније, 1909.године почела је са радом школа у Горњем Зуничу у школи сада има  8 ученика. У  Доњем Зуничу, има 11 ученика. После Првог светског рата, 1919.године школу је добило и  село Дебелица, школа данас има 6 ученика. Године 1924. почела је са радом и школа у Јаковцу. У почетку била је смештена у црквеној згради, а 1933.године изграђена је наменска зграда која се и данас користи, данас у том издвојеном одељењу има 4 ученика. Школа у Горњој Каменици отворена је 1927.године, тренутно наставу у њој похађају 2 ученика. Школа у Штрпцу отворена је у новоподигнутој згради 1932.године која и данас служи истим наменама и у овом одељењу има 8 ученика.

Основна школа ''Дубрава'' могла би да се похвали ученицима наше школе који редовно учестују на такмичењима из различитих области и постижу запажене резултате. Највећи успех на општинском такмичењу постизали су наши шампиони - шампиони у знању, заузимајући неко од прва три места.

Неколико ученика четвртог разреда решило је да посети далеку Америку, да буду гости у ''Белој кући'' у Вашингтону, те учествују у квизу ''Кроз врата знања до путовања'' у организацији издавачке куће ''КLЕТТ''. Екипа наше школе на овом такмичењу постигла је до сада највећи успех. Са довољним бројем поена стекли су право учешћа у полуфиналу. Чланови екипе матичне школе су остварили запажен успех и на квизу ''Оловка пише срцем'' који организује Учитељско друштво Ниш. Ту су и наши спортисти који такође постижу јако велике успехе на такмичењима из малог фудбала. Женска фудбалска екипа освојила је прво место на окружном такмичењу  и пласирала се за даље на међуокружно такмичење.

ОШ "Дубрава" Књажевац
Адреса:  Ивана Милутиновића б.б, 19350 Књажевац
Телефон: 019/738-183; 739-606
Директор: Славимир Илић
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
ОШ “Младост“ Књажевац


Основна школа „Младост“ је школа која ужива углед и традицију дугу 60 година. У њој ради стручни кадар, оспособљен за пружање квалитетног образовања и васпитања у оквиру редовног програма основног образовања,  основног образовања одраслих као и функционално основног образовања одраслих полазника пројекта „Друга шанса“.
Школа је у почетку образовала само ученике смештене у Заводу за васпитање младежи, док је касније  од 2009.год. одлуком Министарства просвете добила статус редовне школе, као и могућност образовања полазника старијих од 16 година који нису завршили основну школу, по прилагођеном плану и програму.
Узимањем учешћа у првом циклусу имплементације пројекта „Друга шанса“ 2011. године, школа у наредне три године, почев од школске 2011/12, реализује огледни програм Функционалног основног образовања одраслих заједно са 40 школа које су ушле у ужи избор међу 137 које су аплицирале.
У процес Функционалног основног образовања одраслих могу да се укључе сви грађани који имају преко 15 година а нису завршили основну школу, да на брз и занимљив начин заврше свој циклус образовања.

Основна школа“Младост“
Боре Станковића бб
019/731-620
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Директор: Дејан Радивојевић

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
pecat_small.jpg
baner_upozorenje_africka_kuga.jpg
© Општина Књажевац {2019}

Search